Het vorige hoofdstuk eindigde met: op Gods beloften mogen we biddend pleiten. Of anders gezegd: je mag bidden om Gods beloften. En Gods geboden, Zijn leefregels, dan? Daarvoor mag je bidden dat God die in je uitwerkt.
‘Als je bidt, let er dan vooral op dat je dan tot God spreekt. En wanneer je uit de Bijbel leest, let er dan vooral op dat God tot je spreekt’,
een quote van Augustinus (uit een commentaar van hem op Psalm 85 – gevonden in een boek van Bart Jan Spruyt). Het fundament leggende Woord van God is in hoofdstuk 1 van onze studiereeks aan de orde geweest.
Nu tijd om over het gebed te spreken.
Over weinig onderwerpen is zoveel geschreven als over het gebed. Terecht, gezien het wezenlijke belang voor onze relatie met God. Zoals het onmogelijk is dat gelovigen zonder de voeding van Gods Woord kunnen, is het onmogelijk dat er gelovigen zijn die niet bidden.
Als Ananias de opdracht van de Heere Jezus krijgt naar de christenvervolger Saulus te gaan om hem verder te helpen (Handelingen 9), had die zich eigenlijk geen zorgen hoeven maken, omdat de Heere er aan toevoegt, vers 11: ‘(…) want zie, hij bidt’. En iemand die bidt, is veranderd.
Als we God leren kennen, wordt bidden een heel ‘normale’ zaak. Zoals Jezus sprak met Zijn Vader en de discipelen met hun Meester, mogen ook wij ons uit-spreken naar God.
De twee belangrijkste pijlers van ons geloofsleven zijn:
het lezen en overdenken van Gods Woord
en het bezig zijn met gebed.
In de Bergrede lezen we:
‘Niet alleen van brood zal de mens leven, maar van alle Woord dat uit de mond Gods uitgaat (Mattheüs 4)’,
maar evenzeer:
‘Bidt en u zal gegeven worden (Mattheüs 7)’.
In Psalm 119:105 lezen we:
‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad’,
maar in dezelfde Psalm ook, vers 18:
‘Ontdek mijn ogen, opdat ik aanschouwe de wonderen van uw wet (thora: onderwijzing)’.
Door beide worden we gezegend: Filippenzen 4:6,7Filippenzen 4:6,76 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; 7 en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus. en vers 8,9Filippenzen 4:8,98 Verder, broeders, al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is, als er enige deugd is en als er iets prijzenswaardigs is, bedenk dat. 9 Wat u ook geleerd en ontvangen en gehoord en in mij gezien hebt, doe dat; en de God van de vrede zal met u zijn..
Twee ezelsbruggetjes:
één t.a.v. Gods Woord: Mattheüs 4:4Mattheüs 4:4Maar Hij antwoordde en zei: Er staat geschreven: De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt. (zie hoofdstuk 1);
en één t.a.v. het gebed: Mattheüs 7:7Mattheüs 7:7Bid, en u zal gegeven worden; zoek, en u zult vinden; klop, en er zal voor u opengedaan worden..
Wat is het eerste dat in je opkomt, als het woord ‘gebed’ valt?
Denk je dat jouw gedachte overeenkomt met bovenstaande?
James Packer begint het hoofdstuk ‘Als u bidt’ (uit het boek Groeien in Christus) met te zeggen dat tegenwoordig veel mensen het moeilijk vinden om tot God te bidden. Waarom?
Welke invloed heeft hoe we tegen God aankijken op ons gebed (stel dat je twijfelt aan Gods liefde voor jou persoonlijk, of aan Zijn integriteit, of aan Zijn almacht)?
Vaak wordt de term ‘stille tijd’ (quiet time) gebruikt. Er wordt mee bedoeld de (dagelijkse) tijd voor en met God door middel van Bijbel lezen, overdenken en gebed.
Hoe is dit (op dit moment) bij jou?
Je zou je Stille tijd je ‘warme maaltijd’ met God kunnen noemen.
Wat valt ons (echter) op als we Psalm 1:2Psalm 1:1,21 Welzalig de man
die niet wandelt in de raad van de goddelozen,
die niet staat op de weg van de zondaars,
die niet zit op de zetel van de spotters, 2 maar die zijn vreugde vindt in de wet van de HEERE
en Zijn wet dag en nacht overdenkt. en Kolossenzen 4:2Kolossenzen 4:2Houd sterk aan in het gebed, en wees daarin waakzaam met dankzegging. / 1Thessalonicenzen 5:171Thessalonicenzen 5:17,1817 Bid zonder ophouden. 18 Dank God in alles.
Want dit is de wil van God in Christus Jezus voor u. opslaan?
Hoe maak je dit praktisch?
Welke twee gebedselementen komen in Kolossenzen 4:2Kolossenzen 4:2Houd sterk aan in het gebed, en wees daarin waakzaam met dankzegging. naar voren?
Welke komt bij jou het meest tot zijn recht?
In 1Johannes 2:11Johannes 2:1Wie zegt dat hij in het licht is en zijn broeder haat, die is tot nog toe in de duisternis. zien we een ander gebedsonderdeel; welk?
Een belangrijk gebedselement is ook: voorbede (bidden voor anderen – Kolossenzen 4:3,4Kolossenzen 4:3,43 Bid meteen ook voor ons dat God voor ons de deur van het Woord opent, om van het geheimenis van Christus te spreken, om welke oorzaak ik ook gebonden ben, 4 opdat ik dit geheimenis mag openbaren zoals ik erover moet spreken.).
Dankzegging is familie van lofprijs
Psalm 117Psalm 1171 Loof de HEERE, alle heidenvolken;
prijs Hem, alle natiën. 2 Want Zijn goedertierenheid is machtig over ons;
de trouw van de HEERE is voor eeuwig.
Halleluja!.
Ondertussen is het duidelijk dat ons gebed niet moet afhangen van een ‘gevoelsdaad’ of een ‘spontane actie’. Het is een duidelijke opdracht. Toch is het eigenlijk (net als het bezig zijn met Gods Woord) een geweldig voorrecht. Dat wil zeggen het bidden tot de levende God op zichzelf en het feit dat God op het gebed geeft!
Wat leren we in Filippenzen 4:6,7Filippenzen 4:6,76 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; 7 en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus. en 1Petrus 5:71Petrus 5:7Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.?
Wat is de goede gebeds-houding? 1Petrus 5:61Petrus 5:6Verneder u dan onder de krachtige hand van God, opdat Hij u op Zijn tijd verhoogt..
Hiermee verbonden: wat leren we in Psalm 24:3,4Psalm 24:3,43 Wie zal de berg van de HEERE beklimmen?
Wie zal staan in Zijn heilige plaats? 4 Wie rein is van handen en zuiver van hart,
wie zijn ziel niet opheft tot wat vals is, en niet bedrieglijk zweert.
(vgl. 1Petrus 3:71Petrus 3:7Evenzo, mannen, woon met begrip met haar samen; geef de vrouw, als de zwakkere, haar eer; u bent immers ook mede-erfgenamen met haar van de genade van het leven; opdat uw gebeden niet verhinderd worden.)?
Het gaat hier dus om de innerlijke houding. De Bijbel schrijft geen normatieve lichaamhouding voor.
In de Bijbel zien we dat mensen bv. staan
(Lukas 18:11,13Lukas 18:11-1311 De Farizeeër stond daar en bad dit bij zichzelf: O God, ik dank U dat ik niet ben zoals de andere mensen: rovers, onrechtvaardigen, overspelers of ook als deze tollenaar.12 Ik vast tweemaal per week. Ik geef tienden van alles wat ik bezit. 13 En de tollenaar bleef op een afstand staan en wilde ook zelfs zijn ogen niet naar de hemel opheffen, maar sloeg op zijn borst en zei: O God, wees mij, de zondaar, genadig.);
ook wordt er geknield (Handelingen 20:36Handelingen 20:36 (Paulus' afscheid van Efeze)En toen hij dit gezegd had, knielde hij neer en bad met hen allen.).
Ten onzent kennen wij het vouwen van onze handen en het sluiten van onze ogen.
Waarom is het goed zo nu en dan te knielen als je bidt, bv. tijdens je gebed voor het slapen gaan?
Verder kunnen we hardop bidden
(1Koningen 8:561Koningen 8:56 (Salomo zegent volk)Geloofd zij de HEERE, Die Zijn volk Israël rust gegeven heeft, overeenkomstig alles wat Hij gesproken heeft! Niet één woord is onvervuld gebleven van al Zijn goede woorden, die Hij gesproken heeft door de dienst van Mozes, Zijn dienaar.)
of in onszelf bidden
(1Samuël 1:12,131Samuël 1:12,13 (Hanna bidt)12 En het gebeurde, toen zij lang bleef bidden voor het aangezicht van de HEERE, dat Eli op haar mond lette. 13 Want Hanna sprak in haar hart; alleen haar lippen bewogen, maar haar stem werd niet gehoord. Daarom hield Eli haar voor dronken.).
Wat is het voordeel – ook als je alleen bent – van hardop Bijbellezen en bidden (vergelijk het sluiten van je ogen)?
Veel mensen concluderen uit Mattheüs 6:6Mattheüs 6:6Maar u, wanneer u bidt, ga in uw binnenkamer, sluit uw deur en bid tot uw Vader, Die in het verborgene is; en uw Vader, Die in het verborgene ziet, zal het u in het openbaar vergelden. (bidden in de binnenkamer) dat het gebed een individuele zaak moet zijn.
Wat denk jij?
Handwijzing: kijk naar het verband en vergelijk Schrift met Schrift
(bv. Handelingen 1:14Handelingen 1:14 (na Hemelvaart)Dezen bleven allen eensgezind volharden in het bidden en smeken, met de vrouwen en Maria, de moeder van Jezus, en met Zijn broers. en 12:12Handelingen 12:12 (Petrus uit gevangenis)En toen dit tot hem doorgedrongen was, ging hij naar het huis van Maria, de moeder van Johannes, die ook Markus genoemd werd, waar velen bijeenwaren en baden.)
Wordt elk afzonderlijk gebed verhoord? Filippenzen 4:7Filippenzen 4:6,76 Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; 7 en de vrede van God, die alle begrip te boven gaat, zal uw harten en uw gedachten bewaken in Christus Jezus.; Mattheüs 26:39,42Mattheüs 26:39,42 (in Gethsémané)39 En nadat Hij iets verder gegaan was, wierp Hij Zich met het gezicht ter aarde en bad: Mijn Vader, als het mogelijk is, laat deze drinkbeker aan Mij voorbijgaan. Maar niet zoals Ik wil, maar zoals U wilt.
[..] 42 Opnieuw, voor de tweede keer, ging Hij heen en bad: Mijn Vader, als deze drinkbeker aan Mij niet voorbij kan gaan zonder dat Ik hem drink, laat Uw wil dan geschieden.; 1Johannes 5:14,151Johannes 5:14,1514 En dit is de vrijmoedigheid die wij hebben in het toegaan tot God, dat Hij ons verhoort, telkens als wij iets bidden naar Zijn wil. 15 En als wij weten dat Hij ons verhoort, wat wij ook bidden, dan weten wij dat wij het gevraagde, dat wij van Hem hebben gebeden, ontvangen..
Wat wil God ons op het gebed geven? Mattheüs 7:11Mattheüs 7:11Als u, die slecht bent, uw kinderen dan goede gaven weet te geven, hoeveel te meer zal uw Vader, Die in de hemelen is, goede gaven geven aan hen die tot Hem bidden.
In Romeinen 12Romeinen 12:6-86 En nu hebben wij genadegaven, onderscheiden naar de genade die ons is gegeven: 7 hetzij profetie, naar de mate van het geloof; hetzij dienstbetoon, in het dienen; hetzij wie onderwijst, in het onderwijzen; 8 hetzij wie bemoedigt, in het bemoedigen; wie uitdeelt, in oprechtheid; wie leiding geeft, met inzet; wie zich over anderen ontfermt, met blijmoedigheid? en 1Korinthe 12 zien we:
dat God naar zijn soevereine wil (1Korinthe 12:6,111Korinthe 12:6,116 Er is verscheidenheid van werkingen, maar het is dezelfde God, Die alles in allen werkt.
[..] 11 Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.)
de gelovigen door Zijn Geest ieder één of meer gaven (talenten) toedeelt tot opbouw van de gemeente (1Korinthe 12:71Korinthe 12:7Aan ieder echter wordt de openbaring van de Geest gegeven tot wat nuttig is voor de ander.).
Als het gaat om gebed, om welke genadegave zou in 1Korinthe 12:9b,30a1Korinthe 12:8,9,308 Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; 9 en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest;
[..] 30 Hebben zij soms allen genadegaven van genezingen? Spreken zij soms allen in talen? Zijn zij soms allen uitleggers? kunnen gaan?
We mogen bidden om alles wat God aan ons beloofd heeft.
Hoe zien we dat mooi in Psalm 138? Psalm 138:8Psalm 138:8De HEERE zal Zijn werk voor mij voltooien;
Uw goedertierenheid, HEERE, is voor eeuwig;
laat de werken van Uw handen niet los..
Zie ook Psalm 119:25Psalm 119:25Mijn ziel kleeft aan het stof;
maak mij levend overeenkomstig Uw woord..
de Kanttekenaars bij de St.V. maken bij ‘naar Uw Woord’ terecht de aantekening: d.i.: naar Uw belofte).
en Psalm 119:58Psalm 119:58Mijn ziel kleeft aan het stof;
maak mij levend overeenkomstig Uw woord..
Vgl. ook: Jakob in Gen. 32:9-12Genesis 32:9-129 Verder zei Jakob: God van mijn vader Abraham, en God van mijn vader Izak, HEERE, Die tegen mij gezegd heeft: Keer terug naar uw land en uw familiekring, en Ik zal u weldoen – 10 ik ben te onbeduidend voor al de blijken van goedertierenheid en al de trouw die U Uw dienaar bewezen hebt. Immers, slechts met mijn staf ben ik de Jordaan hier overgestoken en nu ben ik tot twee kampen uitgegroeid! 11 Red mij toch uit de hand van mijn broer, uit de hand van Ezau; want ik ben bevreesd voor hem; anders zal hij komen en mij en de moeders samen met hun kinderen neerslaan! 12 U hebt immers gezegd: Ik zal u zéker weldoen en Ik zal uw nageslacht maken als het zand van de zee, dat vanwege de menigte niet geteld kan worden!.
Dat God ons hoort hebben we te danken aan Zijn Zoon, onze Middelaar, de Heere Jezus Christus. Op grond van Zijn volbrachte werk en onze band met Hem (door het geloof), hebben we vrije toegang tot God, onze Vader.
Vandaar dat we onze gebeden vaak beëindigen met ‘om Jezus’ wil (vanwege Jezus) of ‘in Jezus’ Naam’.
‘Jezus’ Naam’ (de Heere Jezus zoals Gods Woord Hem openbaart) is onze pleit-grond. Niet onze, maar Jezus’ verdienste is het, dat God naar ons luistert! Hebreeën 10:19-22Hebreeën 10:19-2219 Omdat wij nu, broeders, vrijmoedigheid hebben om in te gaan in het heiligdom door het bloed van Jezus, 20 langs een nieuwe en levende weg, die Hij voor ons heeft ingewijd door het voorhangsel, dat is door Zijn vlees, 21 en omdat wij een grote Priester hebben over het huis van God, 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en ons lichaam gewassen is met rein water.
Waarom zouden de heidenen veel woorden gebruiken in hun gebed
(Mattheüs 6:7Mattheüs 6:7Als u bidt, gebruik dan geen omhaal van woorden zoals de heidenen, want zij denken dat zij door de veelheid van hun woorden verhoord zullen worden.)?
Hoe zit het met Mattheüs 6:8Mattheüs 6:8Word dan aan hen niet gelijk, want uw Vader weet wat u nodig hebt, voordat u tot Hem bidt.:
bidden – God weet wat je nodig hebt?
Aan de ene kant is bidden eenvoudig: praten met God, je hart bij Hem uitstorten.
Toch is er ook veel te leren. Vandaar dat de Heere Jezus direct, serieus ingaat op de vraag van de discipelen: ‘Leer ons bidden’.
De inhoud van Zijn antwoord vinden we in Lukas 11:2-4Lukas 11:2-42 Hij zei tegen hen: Wanneer u bidt, zeg dan: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel, zo ook op de aarde. 3 Geef ons elke dag ons dagelijks brood. 4 En vergeef ons onze zonden, want ook wij vergeven aan iedereen die ons iets schuldig is. En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze.:
‘Wanneer gij bidt, zegt …’
en dan volgt wat wij wel noemen het ‘Onze Vader’, Jezus’ gebedsonderwijs aan ons.
In Mattheüs 6 geeft de Heere een wat uitgebreidere versie.
Hoe mogen we God aanspreken? Mattheüs 6:9aMattheüs 6:9Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd..
Wat wil dat zeggen (zie ook bij punt 8)?
Welke dingen mogen we vragen – zes beden? Vers 9b-13aMattheüs 6:9-139 Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. 10 Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. 11 Geef ons heden ons dagelijks brood. 12 En vergeef ons onze schulden, zoals ook wij onze schuldenaren vergeven. 13 En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen..
Wie en wat staat in de eerste drie beden centraal? Vgl. Mattheüs 6:33Mattheüs 6:33Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden..
Gaat dat niet ten koste van ons?
Wat is de reden van Gods verhoring? Vers 13bMattheüs 6:13En leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen. (‘want’)
Deze reden is tegelijk lofprijs!
N.B. Jezus heeft het gebed dus als gebedsonderwijs, gebedsmodel gegeven (dít zijn de gebeds-ingrediënten), niet om het altijd en alleen letterlijk na te zeggen. Anders zouden we trouwens altijd en alleen dít gebed in de Bijbel (moeten) tegen komen.
Onterecht heeft de NBG-51de lofprijs tussen haken gezet en de NBV in een aantekening onderaan – alsof er twijfel zou bestaan of het wel tot de Bijbeltekst hoort. De meeste en betrouwbaarste handschriften lezen het!
Sommige mensen zeggen dat als je één keer voor iets gebeden hebt, je daarvoor niet telkens weer bij God moet aankloppen.
Wat leren we echter in Lukas 18:1e.v.Lukas 18:1-81 En Hij sprak ook een gelijkenis tot hen met het oog daarop dat men altijd moet bidden en niet de moed verliezen. 2 Hij zei: Er was in een zekere stad een rechter die God niet vreesde en geen mens ontzag. 3 En er was een weduwe in dezelfde stad en zij kwam voortdurend naar hem toe en zei: Doe mij recht tegenover mijn tegenpartij. 4 En hij wilde een tijd lang niet. Daarna echter zei hij bij zichzelf: Hoewel ik God niet vrees en geen mens ontzie, 5 toch zal ik, omdat deze weduwe mij lastigvalt, haar recht doen, opdat zij uiteindelijk niet komt en mij in het gezicht slaat. 6 En de Heere zei: Hoor, wat de onrechtvaardige rechter zegt. 7 Zal God dan geen recht doen aan Zijn uitverkorenen, die dag en nacht tot Hem roepen, ook wanneer Hij lang wacht om hen te hulp te komen? 8 Ik zeg u dat Hij hun met spoed recht zal doen. Maar zal de Zoon des mensen, als Hij komt, wel het geloof op de aarde vinden??
Als we geloven dat God – als onze Vader – een Verhoorder van onze gebeden is (Mattheüs 6:9aMattheüs 6:9Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd.; 7:7Mattheüs 7:7Bid, en u zal gegeven worden; zoek, en u zult vinden; klop, en er zal voor u opengedaan worden.),
is het na afloop van ons bidden niet afgelopen.
Wat zien we nl. in Psalm 5:4Psalm 5:413 's Morgens hoort U mijn stem, HEERE;
's morgens leg ik mijn gebed voor U neer
en zie ik naar U uit.?
We mogen uitzien, wat God met onze gebeden gaat doet en hoe Hij in onze noden zal voorziet. Het is daarom bidden en volhardend bidden én verwachten; met dankzegging.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.