t.b.v. christenwerkers en gemeenten
A.
Toerusting en bemoediging van christenwerkers
Pier heeft het verlangens iets te kunnen betekenen voor christelijke werkers op het vlak van geloof en discipelschap. Met name voor Roma-werkers. Bijvoorbeeld in de vorm van een twee wekelijkse toerustingsontmoeting met een Roma-echtpaar, waarvan de man op de Bijbelschool heeft gezeten.
B.
Bezoeken van zendingsposten en (huis)gemeenten
Of door het bezoeken van zendingsposten en (huis)gemeenten. Deze bezoeken we regelmatig en Pier gaat er vaak voor. De zendingsposten gaan uit van Otvorena Vrata, de gemeente vlak naast ons huis. ▼ foto
De voorganger daarvan is tevens directeur van de humanitaire stichting Tabita. ▼ foto
a) Voorbeelden van zendingsposten
b) Voorbeelden van (huis)gemeenten die géén binding hebben met Stichting Tabita:
* in Novi Sad:
- de Baptistengemeente
- de wat kleinere Božija Reč-gemeente ▼ foto
- en een kerkplant geleid door een echtpaar dat vanuit Rusland is uitgezonden.
* buiten Novi Sad:
We zijn blij dat we deze gemeenten kunnen bemoedigen. Deze interactieve kaart van Servië laat zien waar de gemeenten zich bevinden. U kunt de kaart in- en uitzoomen. Als u op een pionnetje klikt of de muis erover beweegt, ziet u een foto van de gemeente plus enkele details.
C.
Woordverkondiging
Stichting Tabita ▼ foto
werkt mede vanuit de Otvorena Vrata’-gemeente, waar we naast wonen. ▼ foto
Elke zondagmorgen hebben we daar om 10 uur kerkdienst. Daar mag Pier geregeld voorgaan. Dat geldt ook voor enkele andere gemeenten die vanuit Otvorena Vrata zijn gesticht.
Pier preekt in het Engels of in het Duits en wordt dan vertaald. Er zijn in de regel genoeg mensen die goed kunnen vertalen. Pier kreeg de wijze raad dat om niet in het Servisch te preken. Fouten en een onhandige manier van uitdrukken kunnen de toehoorders van de boodschap afleiden.
D.
Bijbelstudie en gebed
Bijna elke week hebben we met de groep medewerkers van Stichting Tabita tijd voor Bijbelstudie en gebed. ▼ foto
Pier mocht in de afgelopen tijd een toerusting geven over het verbond in het Nieuwe en het Oude Testament. Zo komen er tal van studies voorbij. Daarnaast brengen we de vele noden, die we hier om ons heen zien, in gebed.E.
Bezoekwerk
Regelmatig voeren we pastorale gesprekken bij Roma thuis. Een dergelijk bezoek is toch wel anders dan we in Nederland gewend zijn. Vaak wonen mensen van verschillende generaties bij elkaar. Ook komt het voor dat grootouders de zorg voor hun kleinkinderen op zich moeten nemen, omdat de ouders – om wat voor reden dan ook – ze niet kunnen of willen opvoeden. Overdag leeft men in kamers die vaak geen ramen hebben en ‘s nachts slaapt men daar ook, op diezelfde banken, als die er al zijn.
F.
Huwelijks- en doopgesprekken
Af en toe houden we gesprekken ter voorbereiding op een huwelijk of op de doop. ▼ foto
Een voorbereidingscursus voor dopelingen is een soort discipelschapscursus. Hier is dat soms extra belangrijk, omdat verschillende mensen niet kunnen lezen en het dus van luisteren moeten hebben.G.
Gevangenen bezoeken
Een paar keer is Pier gevraagd voor bezoek aan enkele Nederlandse gevangenen in Servië.
H.
Meditaties en studies (op deze site)
Pier schrijft op onze website regelmatig meditaties en Bijbelstudies. De meditaties hebben soms het karakter van een getuigenis. Voor wie dieper in de Bijbel wil duiken zijn op deze site studies van Pier’s hand te lezen.
I.
Samen lezen: hulp bij analfabetisme
Joke leest één keer per twee weken samen met een jonge vrouw teksten geschreven in het Cyrillische schrift. In Servië wordt gebruik gemaakt van twee manieren van schrijven: de kinderen leren op school eerst het Cyrillische schrift en daarna pas het Latijnse schrift. Het Latijnse schrift is wat we in Nederland gebruiken. Het Cyrillische schrift hoort echt bij de cultuur en de Servisch-Orthodoxe kerk in Servië.
Bovengenoemde vrouw is niet naar school geweest en moet op latere leeftijd leren lezen (zoals velen, vooral Roma). Joke is zelf ook bezig het Cyrillische schrift vlot te leren lezen. Zo kunnen we elkaar helpen en is er een tegelijk een heel mooi contact.
J.
Andere contacten
Tot slot zijn er diverse andere situaties waarin we in meerdere of mindere mate het evangelie kunnen delen.
a) Enkele voorbeelden met kinderen, tijdens:
b) Enkele voorbeelden met volwassenen, tijdens:
c) Nog een paar voorbeelden
We voelen ons ook verbonden met de Baptistengemeente in Novi Sad. |
In ons huis is ook een ruimte gereserveerd voor mensen die Stichting Tabita tijdelijk onderdak wil geven. Dat betekent wel eens dat we onverwacht logés krijgen, vaak christen-werkers met wie een goed contact ontstaat. |
Pier mocht eens een korte evangelieboodschap doorgeven op een verjaardag die tegelijkertijd gevierd werd met de ingebruikname van een huis. |
Ook had Pier bij een huwelijksdiner de mogelijkheid iets uit het Woord te delen. |
Er ontstaan vaak spontaan gesprekjes met mensen bij ons in de buurt. |
Toen vlak bij ons huis een kleine kermis neerstreek, hadden we regelmatig een paar kermismensen in onze tuin te koffiedrinken. |
Een anekdote:
Een paar honderd meter van ons huis woont een aantal Roma in een oud huis zonder elektriciteit of ander gerief. Elke dag komen ze meermaals langs ons huis met verzamelde plastic flessen, gevonden voedsel en andere opgescharrelde waren. Zo langzamerhand bouwen we een band met hen op. We worden altijd vriendelijk begroet met van tijd tot tijd een praatje. Een tijd je geleden werden we uitgenodigd voor de koffie.
Of we zelf koffie wilden meenemen trouwens was de vraag. We waren erg blij met de uitnodiging. We zaten gezellig met elkaar in de tuin en de hele familie kwam erbij zitten. Toen een van de mannen hoorde waarom wij naar Servië gekomen waren, vroeg hij iets over bidden. Er kwam een mooi gesprek op gang over geloof. Pier had de gelegenheid het evangelie uit te leggen en voor de aanwezigen te bidden. Er was op dat moment een Duits sprekende gaste en daardoor hadden we ook nog vertaling bij de hand. Tot slot mocht Joke ook nog even een kijkje nemen in hun huis.